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Question on the GSM neighbour cells list size

1. Introduction

In the current specification the GSM Neighbour cells list could contain up to 96 GSM cells but it is unclear how it could be possible. Different intrepretation could be done and therefore imply different implementations and interoperability problem.

2. Current requirements

[R 1]. In TS 44.060 V6.2.0 section 5.6.3.2 
“The GSM Neighbour Cell list may contain up to 96 GSM Neighbour Cells. 

[R 2]. In TS 44.060 V6.2.0 section 5.6.3.2 
“The total number of frequencies to measure shall not exceed 32. If the list includes more than 32 frequencies, the MS shall only measure the 32 frequencies with the lowest indices”.
[R 3]. In TS 44.060 V6.2.0 section 5.6.3.2
“In case the same cell (ARFCN+BSIC) or the same ARFCN without BSIC occur more than once in the resulting GSM Neighbour Cell list, each occurrence shall be assigned an index but only the cell with the highest index shall be used for cell re-selection and referred to in measurement reports.”
[R 4]. In TS 45.008 V6.2.0 section 10.1.1 related to the neighbour cells monitoring
“the MS shall verify the BSIC of the BCCH carriers. Only cells with allowed BSIC shall be considered for re-selection. The allowed BSIC is either a valid BSIC or, for cells in BA(BCCH) where no BSIC is broadcast, a BSIC with allowed NCC part (see subclause 7.2). A valid BSIC is a BSIC broadcast for that carrier in the BA(GPRS) list”.
[R 5]. In TS 45.008 V6.2.0 section 7.1
“ The number of neighbour cell BCCH carriers in the BCCH allocation shall not exceed 32.”

[R 6]. In TS 45.008 V6.2.0 section 7.3 related to the handover measurement
“A multi-RAT MS shall be able to monitor 64 cells from other radio access technologies, divided into (depending on the MS capability):
- FDD cells on up to 3 FDD frequencies, with a maximum of 32 cells per frequency
- TDD cells on up to 3 TDD frequencies, with a maximum of 32 cells per frequency; and/or
- CDMA2000 cells”.
[R 7]. 

3. Questions

Question  1:

In which case the GSM Neighbour cell list exceeds 32?

According to [R1] the index of the GSM Neighbour Cells could exceed 31 but, according to [R2] only the first 32 frequencies (BCCH carrier) with the lowest indices shall be measured. So, the index up to 31 will never be used if the first 32 frequencies have different BSIC.
For our understanding, the GSM Neighbour cells list could contain more than 32 cells but shall not contain more than 32 frequencies (see [R5]). As a abnormal case, if the network provides more than 32 frequencies then only the first 32 frequencies will be used.
Question 2:

According to [R3], one frequency could be repeated in the GSM Neighbour Cells list. But there are two possible cases of use :

· the repeated frequency is associated with same BSIC.The requirement [R3] is then clear enough. Only the frequency with highest index will be used for measurement.

· The repeated frequency is associated with different BSIC. The MS behaviour is then not clearly specified. Different interpretations could be seen :

1) the MS takes into account only the first 32 cells with lowest index from the GSM Neighbour cell list for measurement. So, if one frequency with another BSIC has been provided and have an  index higher than 32 then the provided BSIC will never be used for for cell reselection. Furhtermore, the number of the measured frequency could be lower than 32.

2) the MS performs measurement on the first 32 frequencies (index of a cell could be higher than 31). Only cells with the same frequency (and different BSIC) but with highest index will be taken into account for cell reselection.

3) the MS performs measurement on the first 32 frequencies (index of a cell could be higher than 31). For cell reselection, the MS will check the BSIC seen of the measured frequency and compare it to the different BSICs that was associated to the same frequency. Only the frequency with a valid BSIC is then taken into account for cell reselection. 
Note :  that in [R4], if a BSIC is not provided to a frequency then the MS shall compare the NCC code in the BSIC seen to the NCC_PERMITTED that was provided by the network. This is usefull when at the border area of a PLMN, the same frequency is re-used by another PLMN. The NCC_PERMITTED is then used to select the right cells that belong to the allowed PLMN (inter PLMN cell reselection could then also be possible).
But if BSIC is provided for each neighbour cell then the NCC_PERMITTED shall not be used. So if inter PLMN cell reselection is allowed and the other PLMN re-uses the same frequency then the GSM neighbour cells list shall contain all allowed BSICs of the re-used frequency.
Question 3 : 

If we agree that the MS shall take into account any index of GSM cell up to 95 (with or without frequency re-definition/re-use), the following issue shall be clarified : 

· How the mobile could report a measurement result on a cell with index higher than 63 in the PACKET MEASUREMENT REPORT message? Indeed, the FREQUENCY_N IE that represents the index of the measurement result is coded with only 6 bits.

· How the network could remove a cell with higher index than 63? Indeed, in the PACKET MEASUREMENT ORDER and PACKET CELL CHANGE ORDER messages, the IE REMOVED_FREQ_INDEX that identifies the cell to be removed is encoded with only 6 bits.
4. Conclusion

If we agree that the GSM neighbour cells list may contain up to 96 cells then we have to clarify all use cases and specify clearly the MS behaviour. Also we have to solve the inconsistency problem with PACKET MEASUREMENT REPORT, PACKET MEASUREMENT ORDER and PACKET CELL CHANGE ORDER messages. Otherwise, different interpretation could be seen and may imply interoperability problems. 
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