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1. Overall Description:

SA2 thanks CT4 for the LS on pre-defined PCC/ADC rules over Sx. SA2 has discussed the questions listed in the LS and provided the following answers:

Question 1:

TS 23.214 states:

 
" Policies for traffic handling in the UP function, which are referred by some identifiers corresponding to the parameters of a PCC/ADC rule, can be configured in the UP function." 
and
"If the predefined PCC/ADC rule contains some parameters for which corresponding policies for traffic handling in the UP function are configured in the UP function, the PGW-C/TDF-C shall activate those traffic handling policies via their rule ID(s)."b
 
What are these traffic handling policies, and how these policies/rules are activated in the UP function, e.g. via which type of Rule ID?
[SA2 answer] SA2 assumes that the traffic handling policies can be any of the three “enforcement” rules: i.e. QER, URR and FAR.
A traffic handling policy (QER, FAR, URR) can be configured in either CP function or UP function:
· For traffic handling policies configured in the CP function, they are provided to the UP function over dynamic QER, URR and FAR rules. These rules are not pre-configured on the UP function.
· For traffic handling policies configured in the UP function, relevant parameters of the rule together with the rule ID are configured in the UP function. These rules cannot be modified from the CP function. In this case, CP function shall at least have the rule ID configured, and may have knowledge about the parameters of this rule as well.
· Since the CP function cannot modify traffic handling policies that are preconfigured on the UP function, it is not possible to pre-configure rules in UPF that have dynamic content, e.g. FARs that have F-TEIDu for Outer header creation. Only rules without any dynamic content e.g. FAR with traffic steering policy only but no Outer Header Creation, etc could be preconfigured on PGW-U. It can be noted that some traffic handling policies preconfigured in the UP function should also be known to the CP function, e.g. GBR values of QER for charging purpose, thus they may also be preconfigured in the CP functionand Measurement Key of URR so that the CP function can handle the corresponding usage report provided by UPF. SA2 assumes that the details can be worked out during stage 3 work.
SA2 will improve the description of clause 5.11 PCC/ADC related functions for the alignment with the definition of PDR, QER, FAR and URR.
 
Question 2:

What is the expected behaviour in the CP function when the PCRF activates a group of predefined PCC/ADC rules?
[SA2 answer] SA2 has not discussed the scenario wherein a PCRF activates a group of predefined PCC/ADC rules. As this feature is not documented in TS 23.203, SA2 believes that the details can be worked out during stage 3 work.
2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA2 sincerely asks CT4 to take above answers into account.
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:
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