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1. Overall Description:

CT4 specifies the handling of RTP and RTCP information, related to Region-of-Interest information signalling, by the IMS-AGW (as part of the H.248 Iq profile 23.334 / 29.334). The required IMS-AGW behaviour for the "Predefined ROI" and "Arbitrary ROI" is obvious because the IMS-AGW is required to transparently forward the RTCP packet/feedback type which carries feedback-based ROI information.

However, the RTCP handling related to the "Far End Camera Control (FECC)" mode is still unclear. 

Situation:

The FECC mode is based on a second RTP stream for H.281-over-H.224 information (besides the main RTP stream for video). Each RTP stream has its own SSRC value.
 The RTP video stream has its associated RTCP control flow as usual. The RTP H.224 stream could also use RTCP, if there is a reason at all for RTCP. Both RTP streams are mapped on separate H.248 streams in the IMS-AGW. The LS is only about the RTP H.224 stream.
The LS is essentially about "RTP topology"-dependent RTCP handling.

CT4 would like to ask SA4 to provide clarification on following questions:

Q1. Does the RTP source/sink for FECC information use RTCP or not?
If not, there wouldn't be any RTCP resources reserved and allocated in the IMS-AGW.
Q2. If so, could you detail the used RTCP packet/report types (e.g., only RTCP packet types SR, RR and BYE)?
If not, we would consider a general RTCP control flow without further evaluation of RTCP Packet Type codepoints.
Q3. Could you confirm our assumption that the RTCP control flow has "end-to-end" significance, exactly as the superior RTP H.224 stream?
If yes, the IMS-AGW would need to provide a transparent forwarding behaviour for RTCP (as for H.224-over-RTP packets), which relates to an RTP topology related to transparent forwarding.
If not, the IMS-AGW required RTCP handling would be open, e.g. could also terminate/originate RTCP according to an RTP topology "Back-to-Back RTP endsystem" (because such an RTP handling behaviour is typically applied for RTP audio and RTP video streams in the IMS-AGW).

If the RTCP handling by the IMS-AGW could not be explicitly specified for FECC mode, then there might be different interpretations. Resulting in the fact that an RTP FECC endpoint could observe differences with regards to received RTCP SDES information, round-trip time measurements, etc.
2. Actions:

To SA4 group.

ACTION: 
CT4 kindly asks SA4 to provide clarifications on the above questions.
3. Date of Next CT and CT4 Meetings:
CT4#72
15th – 19st February 2016

Jeju Island, Republic of Korea

CT#70
07th – 08th December 2015
Sitges, Spain

� 	Both RTP streams belong typically to the same RTP session (as well as additional RTP audio stream(s)). 


� 	See IETF RFC 5117 in general and Recommendation ITU-T H.248.88 in particular as framework for H.248 media gateways with (RTP, RTP) connection models.





