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1. Overall Description:
CT4 kindly thanks GERAN WG2 for their LS, the endorsed CR's and CT4 notes the intentions for the completion of the work within GERAN2. 
With regards to the questions asked to CT4 the input contribution C4-110007, the contribution was discussed and the following answers were agreed:

Question 1:
 It is GERAN understanding that when the mid-call announcement is sent from CN, the BSS will forward only the mid-call announcement. GERAN2 kindly asks CT4 to confirm whether the understanding is correct or not. 

Answer 1: 
How the BSS actually implements the sending of the tone or announcement is determined solely within the BSS and therefore is implementation specific Once the announcement or tone has completed the user data from the distant party should continue to be delivered.  The specific implementation of whether user data received from the distant party can be sent along with a tone or announcement or whether this is interleaved or cause the pre-emption of user data should also be left to the implementation.  Note that the same currently applies for the tone/announcement insertion in MGW within the Core Network.
Question 2: For the BSS supports this optional solution for mid-call tones/announcements, if the LCLS-Configuration IE set to "Connect LCLS plus DL Send Access" is received by the BSS, which of the following actions shall BSS perform? GERAN2 kindly asks CT4 to provide clarification on it.

· The BSS needs always detect if there is incoming data packets from the CN, and only in case the incoming data packets from the CN is detected, the BSS insert them in the stream towards the locally served UE. 

· The BSS needs to detect if there is incoming data packets from the CN, once the BSS detects there is incoming data packet from CN, the BSS will always transmit the incoming data packets received from the CN to the MS and always discard incoming data packets received from the internal path of the BSS. 

· There has no need for the BSS to perform the incoming data packets detection, but always transmit the incoming data packets received from the CN to the MS and always discard incoming data packets received from the internal path of the BSS.

Answer 2: 
The selection of any of the above options by BSS is up to the individual BSS vendor implementation.  
For mid-call insertion of tones/announcements using this mechanism, a LCLS-Connect-Control message is sent from the Core Network in order to request the modification of the LCLS Configuration in order to allow or stop such DL send access from the core network.  The LCLS-Configuration IE is set to "Connect LCLS plus DL send access" to allow the tone to be forwarded to the local user, and the LCLS-Configuration IE is set to "Connect LCLS both-way" to stop the tone being forwarded to the local user, see Clause 14.6.2 of TS 23.284. These messages could be used by the BSS to determine when incoming data packets are coming from the Core Network, but standards should not restrict BSS implementations from handling the tones/announcements in parallel or interleaved with local user data.
Note that when LCLS Configuration in the BSS is set to "Connect LCLS both-way", the BSS shall ignore any incoming data packets sent from the Core Network.
Question 3: 
For the BSS does not support this optional solution for mid-call tones/announcements, if the LCLS-Connect-Control containing LCLS-Configuration IE set to "Connect LCLS plus DL Send Access" is received by the BSS, the BSS cannot get any value from such LCLS-Connect-Control message, because the "Connect LCLS plus DL Send Access" is ignored, then the message will be strange to the BSS. Therefore, this option solution has impact to the BSS which does not support this option. GERAN2 kindly asks CT4 whether above understanding is correct. 

Answer 3: 
The stage 2 specification provides a mechanism for the BSS to respond to the Core Network and indicate that the requested LCLS Configuration is not supported.  The Stage 3 protocol could be defined in such a way, with minor impact to the BSS, with a set of current standardised values which the BSS can compare to the ones that it supports.  Any value that it does not support (e.g. due to configuration for an optional feature) can trigger the BSS to indicate that the configuration is not supported in a defined value for the LCLS-BSS-Status IE.  For the specific case of mid-call tones/announcements, this will trigger the Core Network to perform the LCLS Break and tones/announcements will be inserted using procedures defined pre-release 10.
CT4 believe that this mechanism provides flexibility and future extensibility in the protocol, and also note that this mechanism is also required for the case where Lawful Intercept is requested to be made by bi-casting UL data to the core network, but the BSS does not support this option.

Question 4: Besides, GERAN2 cannot reach an agreement on whether it is optional for the BSS to support the LCLS-Configuration field value “connected both-way in the BSS and bi-casted UL to core network”, included in the ASSIGNMENT REQUEST message. GERAN2 kindly asks CT4 and SA3-LI to provide clarification on this issue.
Answer 4: 
SA3-LI support both options for LI and LCLS.  If UL data configuration is not supported, a mechanism is required to notify the CN in the LCLS-BSS-Status that the configuration is not supported, and fall-back to both-way connected only (see answer to Question 3).  From CT4 perspective the above protocol solution is independent of whether the support is optional or mandatory. SA3-LI may decide it should be mandatory but it still needs to be indicated and differentiated from the other LCLS-configurations. 
2. Actions:

To GERAN WG2 group.

ACTION: 
CT4 kindly asks TSG GERAN WG2 to take note of these answers and progress their normative protocol specification.
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