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1
Overall description
CT1 thank SA2 for their response LS in C1-170300/S2-166835, informing CT1 that SA2 has aligned requirements on precedence of emergency call numbers in 23.167 to those in TS 22.101, TS 24.008 and TS 24.301. SA2 indicated that CR to 23.167 is in S2-166858 (23.167CR0311r3), see attached.
Looking into 23.167CR0311r3, CT1 notice the following specific requirement

-
The list of downloaded emergency numbers shall be deleted at country change. The mobile equipment shall be able to store up to ten local emergency numbers received from the network.
In TS 22.101, under the general requirements in clause 10 on emergency calls, there is the Stage 1 requirement "This may be based upon one or more default emergency call numbers stored in the ME". So when ME has to store some information, it is usual to say that ME must be able to store at least one such information but can store more. Thus CT1 request clarification from SA2 as to where this requirement of storing up to ten local emergency numbers came from.
Furthermore, CT1 made the following observations of the above requirement in 23.167CR0311r3:-
i. The requirement mandates a maximum of ten stored local emergency numbers. Any mobile implementation storing more than ten of such local emergency numbers will NOT be compliant..

ii. The requirements does not mandate a minimum storage capacity. So a mobile implementation is still compliant if it allocates NO storage capacity for local emergency numbers.
In the past, when requirements on storage of local information in the ME needs to be set out, the usual way is to set a minimum that the ME has to store and that the maximum is left implementation specific. For instance in TS 22.011, one can see the following about storing lists of forbidden PLMN IDs
"the maximum number of possible entries in this list is implementation dependent, but must be at least one entry"
CT1 feels that the requirement on storage for local emergency numbers should be set out in a similar manner, for instance, like "The ME shall be able to store at least one entry of local emergency number. The maximum number of entries of local emergency numbers the ME can store is left to implementation."
2
Actions
To 3GPP TSG SA WG2 

ACTION: 
CT1 kindly request SA2 to clarify the requirement mandating the ME to be able to store a maximum number of local emergency numbers but allow ME to also not be able to store any local emergency number.

CT1 further request that if considered necessary, SA2 make the necessary changes to TS 23.167 to clarify that requirement.
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Dates of next TSG CT WG1 meetings
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Dubrovnik, Croatia
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