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Liaison Statement to SMG3-WPA on timer definitions in the Network initiated MO call procedure


When reviewing GSM 04.08, section 5.2.3 on Network initiated MO call and section 11.3 on definition of circuit-switched call control timers, SMG3-WPB has detected a slight misalignment with regard to the service requirements defined in GSM 02.93.


According to the requirements, the network may send the RECALL message in different states, i.e. when the subscriber A is either idle or busy in another call.


In the idle case, the network shall send the RECALL message and start the CCBS recall timer (T4) guarding the receipt of the SETUP message from the mobile.


In the busy case, the network shall also send the RECALL message and start the CCBS notification timer (T10) guarding the receipt of the SETUP message from the mobile as well.


In both cases, upon expiry of T4 or T10, the call shall be cleared. After expiry of T4 or T10 the treatment in the network is different, the treatment on the air interface however is the same (normal clearing). 


In section 5.2.3 of GSM 04.08, SMG3-WPA has introduced timer T334 which shall represent the CCBS recall timer T4, but there is no timer specified which could represent the CCBS notification timer T10. Using the same timer T334 would not allow to set the CCBS recall timer and the CCBS notification timer to different values within their range of 20 to 30 seconds.


Therefore SMG3-WPA is kindly asked to introduce another call control timer (T336?), which shall in the case of the CCBS supplementary service represent the CCBS notification timer T10.


Necessary updates are seen in section 5.2.3, Network initiated MO call, and section 11.3, table T11.4. SMG3-WPB proposes to keep the minimum value of 15 seconds for timer T334 as well as for the new timerT336(?) since potential services other than CCBS may take usage of the network initiated MO call as well. Furthermore it is proposed to include the following notes in Table T11.4 to timer T334 (Note 3) and the new timer T336(?) (Note 4):


Note 3: When applied to the supplementary service CCBS, this timer represents the Recall Timer T4 with a limited range of 20 to 30 seconds.


Note 4: When applied to the supplementary service CCBS, this timer represents the Notification Timer T10 with a limited range of 20 to 30 seconds.








