TSG-SA WG1 (Service) meeting #15      
 
         TSGS1-020414

Saalfelden, Austria 11th – 15th February 2002

Agenda Item:
MBMS

Source: 
Samsung Electronics Research Institute (UK)
Title: 
Discussion paper on MBMS 
Document for: 
Discussion
1. Introduction

The current TS 22.146 contains some parts that are ambiguous and require clarification. The purpose of this document in conjunction with the corresponding CR (S1-020413) is to clarify some of those issues.

2. Discussion

2.1 On the minimum broadcast area

Each sector in a UMTS cell is allocated a different scrambling code, which means that each of them is basically a cell of its own. Thus, in the RAN terminology “Cell” is effectively a sector.

However, cell/sector definitions can have different meaning depending on the access technology.

Based on the current standards, the minimum targeted geographical area for MBMS area is a sector. 

However, this changes if we use beamforming/adaptive antennas. In this case the broadcast area is less than a sector. 

Based on the above we believe that the following should be take into consideration:

· Minimum targeted broadcast area is a cell, which definition depends on the access technology e.g. cell in UMTS is a sector.

· However, this area might be smaller in cases that e.g. beamforming or adaptive antennas are introduced.

Additionally, it is good to use the term “cell” as the definition of the (in most cases) minimum MBMS area when used as a reference for measurement of an area e.g. multicast areas consist of a number of cells.

2.2 On the definition MBMS multicast area

An MBMS multicast area is the total geographical area where a service is provided. The minimum area is usually a cell. Thus, the broadcast/multicast area consists of the total number of cells where the service is available of its Home PLMN even if those cells are not adjacent. 

Question: If an MBMS service is available to a user while he is roaming in another country or in an area where coverage is only available by another operator, is this area part of the total MBMS multicast area?

The multicast area consists of those geographical areas where a service is available. This means that when a service is provided in an area then this area automatically is part of the multicast area. If the service is for any reason, halted in that area even temporarily, then this area instantly ceases to be part of the “original” multicast area. This means that there are no parts of the MBMS multicast area where a service is not provided, even temporarily, which means that the wording in the TS “The network may choose to transmit in parts of the MBMS multicast area” is not correct.

This also means that if we have two services provided in the same geographical area then we have two multicast areas, which overlap exactly.

Based on the above we believe that the following should be taken into consideration

· We cannot “selectively transmit in parts of the multicast area”, because if this area is not provided with that service then it automatically ceases to be part of the multicast area. 

· If two independent services are provided over a geographical area, then we have two multicast areas that overlap. If we “merge” those two services as part of one main service, then we have only one multicast area, which is the “merging” of the two “previous” multicast areas.

2.3 On the user options [TS 22.146, Section 4.2.1, Point 7]

In Section 4.2.1, Point 7, what is described are all the options regarding reception of services & service announcements. It may be unclear what the exact options are and that is why we propose the corresponding text regarding the user’s options while in reception of an MBMS service. Specifically,

· The user may choose (without being notified by network) to stop/deactivate the service or service announcements.

· If notified by network the user  can either  select 

· To Continue receiving an MBMS service or service announcements

· To Stop receiving an MBMS service or service announcements 

· If he stops receiving it, he can still have the option to restart receiving the service or service announcements.
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The next figure is provided as an illustration of the above. It is based on options of a user on reception (or not) of a service. The same applies for reception (or not) of service announcements. 

Figure 1. User’s Option or continuation or not of reception of a service

3.Conclusion

The above discussion is related to the proposed changes in the TS 22.146 which are included in the corresponding CR (S1-020413). 
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