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1. Introduction
Previously, at RAN2#101bis meeting, RAN2 agreed the below agreement based on LSs [1][2][3]:
	At RAN2#101bis, RAN2 had reached the agreement that, for Rel-15:
SSB-based Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be configured for DL BWPs which contain the SSB associated to the serving cell. For a DL BWP which does not contain the SSB associated to the serving cell, Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be performed based on CSI-RS. 



Also in the previous RAN2#103 meeting, RAN2 discussed and agreed as follows, with respect to discussion paper [4] and LS from RAN1 [5]
	R2-1811733	Monitoring of the SSB associated to the initial BWP	ZTE Corporation, Sanechips	discussion	Rel-15	NR_newRAT-Core
-	ZTE explain that the " and for DL BWPs which overlap with the initial BWP " is related to the question we asked to RAN1.
-	MediaTek wonder about the case that the active BWP overlaps the SSB but not the initial BWP. Think this case should be possible.
-	LG think the proposal 1 is ok but wonder if the SSB can be without RMSI
-	Samsung think the previous agreement we took is enough.
-	ZTE think the previous agreement that the BWP needs to contain the SSB is not correct based on the latest info from RAN1 that we can have an SSB just outside the BWP.
-	Qualcomm think for the overlapping case the SSB must be within the BW of the active BWP.
-	Nokia have the same understanding as Qualcomm that this need to be concluded in RAN1.
=>	Proposal 1 and 3 to be revisited after we have received feedback from RAN1
=>	Conclusion will be captured in stage 2 after feedback from RAN1 is received.
-	Update after receiving input from RAN1. Proposal 1 will need to be updated and can be postponed to be discussed at the next meeting. Proposal 3 will be covered by another CR (from Qualcomm)



In this contribution, we discuss the possibility of monitoring of SSB for BM, BFD, RLM, and SI/Paging reception with respect to the current LS/agreements from RAN1 and RAN4. 


2. Discussion
In order to understand the UE behavior related with SSB monitoring among initial and active BWPs, RAN2 have sent LS to RAN1 with several questions and it was responded by RAN1 [5]. According to the LS [5], we can summarize the UE behavior related with the SS/PBCH outside the active DL BWP as follows: 
Observation 1: BM, BFD, RLM, and SI/paging reception cannot be performed with the SS/PBCH outside the active DL BWP.
Observation 2: SI/paging reception can be performed outside the active DL BWP using configured TCI states, without monitoring SS/PBCH

However, in the chairman’s note from the same RAN1#94 meeting, the below agreement is capture as a TP [6]:
	R1-1809985	Summary of Office discussion for NR mobility	Intel
Agreements:
· Adopt the following text proposal, section 5 of 38.213
The downlink radio link quality of the primary cell is monitored by a UE for the purpose of indicating out-of-sync/in-sync status to higher layers. The UE is not required to monitor the downlink radio link quality in DL BWPs other than the active DL BWP on the primary cell. When SS/PBCH block and control resource set multiplexing pattern 2 or 3 is configured in PBCH and initial DL BWP is active, UE is expected to perform RLM by monitoring the associated SS/PBCH block.



Unlike the above observation 1 which is based on the received LS [5], the above agreement indicates one exceptional case that when the initial DL BWP is the same as active DL BWP, UE can perform RLM by monitoring SS/PBCH block even if it is outside of the initial DL BWP (multiplexing pattern 2 or 3). In order to understand the above exceptional case, we observe one more LS sent by RAN4 to RAN1 [7]. In the LS [7], RAN4 indicate the UE behaviour as follows: 
	[bookmark: _Hlk521704791]RAN4 would like to thank RAN1 for the LS R1-1807893 LS on Initial Active BWP for Pattern 2 and Pattern 3 [1]. During the RAN4#88 meeting RAN4 has discussed the RAN1 LS and agreed to capture the requirements in the RAN4 such that:

UE shall be able to perform intra-frequency SSB based measurements without measurement gaps if
-	the SSB is completely contained in the downlink active BWP of the UE, or
-	the SS/PBCH block and control resource set multiplexing pattern 2 or 3 is configured in PBCH and initial DL BWP is active and the SSB and the initial DL BWP is no more than 1RB apart.



According to the LS and above agreement, it is clear that the RRM, RLM based on SS/PBCH block is supported When SS/PBCH block and control resource set multiplexing pattern 2 or 3 is configured in PBCH and initial DL BWP is active. Hence, now we understand that RAN4 and RAN1 agreed to have exceptional case when the initial DL BWP is the same as active DL BWP which is captured in below Observation 3:

Observation 3: Exceptionally, RLM can be performed with the SS/PBCH outside the active DL BWP, only if 
· the active DL BWP is the same as the initial DL BWP;
※ Note that the second condition mentioned in LS from RAN4[7],‘SSB and the initial DL BWP is no more than 1RB apart’ is not included in RAN1 agreement[6]
Now we can summarize the UE behaviour on monitoring SSB with respect to RAN1 agreements [6] and LSs[5].[7] as follows: 
Table 1 UE behaviour on SSB monitoring associated with initial and active DL BWPs
	
	 SSB completely contained 
in the active DL BWP
	 SSB completely outside 
the active DL BWP 
& the active DL BWP is 
NOT initial DL BWP
	 SSB completely outside 
the active DL BWP 
& the active DL BWP is 
initial DL BWP

	BM, BFD
	O
	X [5]
	?

	RLM
	O
	X [5]
	O [6] 

	RRM
	O
	△
	O [7]


where 
· ‘O’ indicates that the UE can monitor or measure the SSB without gap 
·  ‘△’ indicates that the UE can monitor or measure the SSB with gap 
· ‘X’ indicates that this is not supported 

Regarding beam management and beam failure detection, it is not yet clear whether it is supported or not when SSB is completely outside the active DL BWP and the active DL BWP is initial DL BWP because neither LSs nor chairman’s note have the information. 
Considering that RLM and RRM are supported, BM and BFD might also be supported. On the other hand, BM and BFD may not be supported that the RLM and RRM is for cell level mobility, not for beam level mobility. 
Furthermore, we are not sure why the second condition mentioned in LS from RAN4[7],‘SSB and the initial DL BWP is no more than 1RB apart’ is not captured in RAN1 agreement[6].
Hence, we propose to send an LS to RAN1 to clearify the above two questions. 
Proposal 1: Send LS to RAN1 with the following questions: 
· When SS/PBCH block and control resource set multiplexing pattern 2 or 3 is configured in PBCH and initial DL BWP is active, is it possible for the UE to:  
· Q #1: Perform BM, CSI measurement, and BFD by monitoring the associated SS/PBCH block?
· Q #2: Perform [BM, CSI measurement, BFD,] RLM, and RRM by monitoring the associated SS/PBCH block even if SSB and the initial DL BWP is more than 1RB apart?
※ Note that the BM, CSI measurement, and BFD in the second question is applied only when the answer to the first question is yes.

Now let’s go back to the previous agreement from RAN2#101bis:
SSB-based Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be configured for DL BWPs which contain the SSB associated to the serving cell. For a DL BWP which does not contain the SSB associated to the serving cell, Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be performed based on CSI-RS. 

In order to correctly reflect the above Observation 1 to 3, we propose to modify the previous agreement as follows: 
Proposal 2: SSB-based Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be configured for DL BWPs which contain the SSB associated to the serving cell initial DL BWP. For a DL BWP which is the same as initial DL BWP, [Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection, and] RLM can be configured even if the SSB associated to the initial DL BWP is outside of the initial DL BWP. For aother DL BWPs which does not contain the SSB associated to the serving cell, Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be performed based on CSI-RS.

Note that the BM, CSI measurement, and BFD inside the brackets needs to be confirmed with RAN1. If it is confirmed with RAN1, the agreement related with the above proposal 2 should be reflected in Stage 2 (TS 38.300). 
Proposal 3: If confirmed, Proposal 2 should be included in TS 38.300.

2 Conclusion
Based on the above, RAN2 is requested to discuss and if possible agree on the following observations and proposal:

Observation 1: BM, BFD, RLM, and SI/paging reception cannot be performed with the SS/PBCH outside the active DL BWP.
Observation 2: SI/paging reception can be performed outside the active DL BWP using configured TCI states, without monitoring SS/PBCH
[bookmark: _GoBack]Observation 3: Exceptionally, RLM can be performed with the SS/PBCH outside the active DL BWP, only if 
· the active DL BWP is the same as the initial DL BWP;
※ Note that the second condition mentioned in LS from RAN4[7],‘SSB and the initial DL BWP is no more than 1RB apart’ is not included in RAN1 agreement[6]

Proposal 1: Send LS to RAN1 with the following questions: 
· When SS/PBCH block and control resource set multiplexing pattern 2 or 3 is configured in PBCH and initial DL BWP is active, is it possible for the UE to:  
· Q #1: Perform BM, CSI measurement, and BFD by monitoring the associated SS/PBCH block?
· Q #2: Perform [BM, CSI measurement, BFD,] RLM, and RRM by monitoring the associated SS/PBCH block even if SSB and the initial DL BWP is more than 1RB apart?
※ Note that the BM, CSI measurement, and BFD in the second question is applied only when the answer to the first question is yes.

Proposal 2: SSB-based Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be configured for DL BWPs which contain the SSB associated to the serving cell initial DL BWP. For a DL BWP which is the same as initial DL BWP, [Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection, and] RLM can be configured even if the SSB associated to the initial DL BWP is outside of the initial DL BWP. For aother DL BWPs which does not contain the SSB associated to the serving cell, Beam Management, CSI measurements, Beam Failure Detection and RLM can only be performed based on CSI-RS.

Proposal 3: If confirmed, Proposal 2 should be included in TS 38.300.
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